Blog Bodegraven-Zeist

De voorbereiding: een ander schrift… – Hannah (blog 1)

Persoonlijk kan ik me nog niet voorstellen dat ik over 1 week in Afrika ben. Wel wordt het steeds drukker met de voorbereidingen: van alles controleren, regelen, inpakken. Onder andere een documentje met ‘nummers en gegevens waarvan het misschien best handig kan zijn ze niet te vergeten’. Zoals de gegevens van het visum.

De Ethiopische vrouw achter het bureau van de ambassade had van alles op een sticker in mijn paspoort geschreven. Het zorgde wel voor wat verwarring. Is het visum echt geldig tot 8A december? Had ik ‘m in 2014 aangevraagd? Gelukkig wist ik wat er moest staan. 2019 natuurlijk, en 8A = 04. Maar hoe ik ook probeerde, het unieke visumnummer kon ik niet ontcijferen.

Vooral een van die karakters middenin. Het kon een 2 zijn, of een Z. Die ernaast was duidelijk een 2, en duidelijk anders. Dus kon het geen 2 zijn. Maar het was ook echt geen Z. Eerder een S in spiegelbeeld. Zou ze ‘m misschien verkeerd om hebben geschreven? Ik had al voor de zekerheid in mijn overzicht met belangrijke nummers opgeschreven: ‘Visumnummer: ?’.

(Gelukkig houden ze waarschijnlijk rekening met dit soort dingen en stond het nummer ook in gedrukte letters onder de barcode. Bleek het toch een 2 te zijn.)

Pas even later besefte ik me dat zometeen de rollen omgedraaid zijn. De officiële taal van Ethiopië is Amhaars, met een compleet ander schrift dan wij. Ze combineren de medeklinker en de klinker in één symbool, dus ‘ha’ ziet er (iets) anders uit dan ‘ho’. Zo ontstaan er meer dan 200 tekens. Ik vind het wel interessant, zo’n ander schrift: de mensen daar hebben dus bedacht dat dit de beste manier was om hun klanken op te schrijven.

In Ethiopië spreekt men over het algemeen slecht Engels. Een beetje kennis van de taal is dus niet verkeerd. En ik geloof dat het spreken van de taal belangrijk is om aansluiting te vinden bij de mensen. Daarom probeer ik in mijn vrije tijd een beetje Amhaars te leren. Het gaat met vallen en opstaan, maar ik leer steeds meer.

Ondertussen gaat het schrijven van de letters ook al aardig. Vind ik zelf dan. Ik vraag me af of zij het kunnen ontcijferen…