Een bezoek aan de Mursi-kerk

Afgelopen dinsdag ben ik teruggekomen van een bezoek aan een lokale kerk in het zuiden van het land, 14 uur rijden van Debre Zeit. Onze dominee (van de International Evangelical Church in Debre Zeit (IEC)) heeft daar zo’n 15 jaar gewoond en gewerkt met zijn gezin. Hij gaat nog regelmatig terug om de gemeente te bemoedigen en toe te rusten en wil graag onze kerk (IEC) hierbij betrekken. Ik ben dus voor 10 dagen met hem mee geweest om deze gemeente te bezoeken.

Het was erg indrukwekkend om te zien dat God ook werkt bij deze lokale stam die zo anders leeft dan we gewend zijn. De Mursi-stam is van nature een nomadenstam die leeft van hun vee en van het groeien van Sorghum (een bepaalde graansoort). De SIM (Sudan Interior Mission) is hier zo’n 30 jaar terug begonnen met een zendingspost, waarbij ze werkten aan een school, een kliniek, landbouwproject, Bijbelvertaling en het opzetten van een kerk. Deze zendingspost is een aantal jaren geleden gesloten, maar de jonge kerk is nog erg jong en onervaren, waardoor er verdeeldheid is binnen de kerk. Vandaar dat onze dominee (Tim Ricker) hier nog geregeld wil komen om hen verder op te bouwen en te bemoedigen.

In de tussentijd heeft Wycliffe het Bijbelvertaalproject op zich genomen, zij is nog hard bezig de Bijbel te vertalen in de Mursi-taal. Het Nieuwe Testament is nu bijna klaar en Tim hoopt de kerkleiders in de komende tijd geregeld te trainen in het gebruik van en betrokkenheid op de Bijbel.

Tijdens het bezoek hebben we praktische werkzaamheden uitgevoerd, zoals reparatie van een waterpomp van de school, het vrijmaken van het land van een weduwe uit de kerk en het repareren van het zendingshuis. We hebben verschillende keren mais ingekocht in de grote stad, 2,5 uur rijden bij het dorp vandaag, omdat er te weinig voedsel was in het dorp zelf. Verder hebben we bijbelstudies gedaan met leden uit de kerk en preekte de dominee zondags in de ochtenddienst.

Het dagelijks leven is zo compleet anders dan we gewend zijn. Met temperaturen tussen de 35 en 40 graden was het behoorlijk warm. Elke avond gingen we ons wassen en afkoelen in de rivier die langs het dorpje stroomt.

Al met al was het een erg indrukwekkend bezoek en dit zal zeker nog een vervolg hebben. Sowieso proberen we hier verder mee te gaan als kerk (IEC). De dominee wil graag leden van de kerk erbij betrekken om zo als internationale kerk een band met deze jonge kerk op te bouwen, van hen te leren en hen te bemoedigen. Bidt u mee voor deze jonge kerk?

Pim Marijs, februari 2021