Blog Bodegraven-Zeist

Een knuffel en glimlach is in elke taal hetzelfde – Petra

We zijn hier nu alweer 3 maanden en dan ga je ook zien hoe ‘gewoon’ het is geworden om hier te leven. Ik help nu ook al weer een tijdje bij de gehandicapte kinderen. En ja mijn Amhaars is nog steeds niet om over naar huis te schrijven dus we doen veel met handen en voeten.

We hebben de kindjes een paar weken geleden hoofd, schouders, knie en teen geleerd in het Engels. Ayalkebet kent de woorden een beetje en elke keer als ze mij nu ‘s ochtends ziet dan wil ze graag even opgetild en geknuffeld worden en ze doet dan altijd even hoofd, schouders, knie en teen. Op zo’n ochtend dat dit weer zo was begon ik te denken. Ik heb geen idee wat die kleine meid altijd zegt maar ik weet wat ze met die knuffel wil zeggen want een knuffel betekend toch in elke taal hetzelfde het is een uiting van liefde voor elkaar. Toen ik later op die dag weer een knuffel van haar kreeg vroeg iemand aan haar of ze mij lief vond, hier antwoorde ze ja op en ze wilde wel met mij mee :).

Zo ook met Yordanos, ook met haar is verbaal communiceren lastig maar door haar aandacht te geven door bijvoorbeeld te kietelen is de glimlach die je krijgt prachtig en ook heel goed te verstaan :). Ik deed een keer bij haar wat je vaak met kleine kinderen doet, op haar neus drukken en ‘toet toet’ zeggen. Nu heel vaak als ik naast haar zit dan is het ‘toet toet!’ en dan drukte ze op haar eigen neus of op die van mij.

Zulke momenten zijn echt onbetaalbaar en voor die glimlach en knuffel is het de moeite waard om hier naar Ethiopië gekomen te zijn!