Blog Bodegraven-Zeist

Een steentje bijdragen – Hannah

Normaal ben ik niet zo van Wikipedia. Ik heb op school geleerd dat je in een werkstuk of onderzoek deze bron liever niet moet citeren. Toch doe ik het nu wel, omdat het precies weergeeft wat ik bedoel. Het WikiWoordenboek geeft namelijk als definitie van het woord ‘investering’: ‘een opoffering in tijd, geld of mankracht ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald’.
Investeren is een bepaald risico wat je moet nemen om dingen te bereiken. Het is enorm waardevol maar ook enorm lastig. Het waardevolle is dat je, als het slaagt, uiteindelijk dingen kan doen die je anders niet had gekund. Het lastige is dat je niet altijd weet wat je moet doen om het te laten slagen. En dat een verkeerde investering (soms onherstelbare) schade op kan leveren. En dat het resultaat van een goede investering vaak pas op lange termijn zichtbaar wordt.
Toen ik aan deze periode van vrijwilligerswerk begon, had ik nooit kunnen denken dat ik aan het begin zou staan van de mannengroep. Als dit project slaagt, kan het het leven van heel wat dakloze mannen veranderen. Een prachtig doel om naar toe te werken. Maar het feit dat we nu aan het begin staan betekent dat we nog niet bij het eind zijn. Dat we moeten investeren. Tijd investeren in ideeën bedenken, plannen uitwerken, contacten leggen. Geld investeren in de aanschaf van materiaal en gereedschap.
En ja, sterke dingen groeien langzaam. Een bedrijf start maar zelden als wereldleider of multinational, zonder eerst een kleinschalige start te maken. Een oud gezegde is: ‘Rome was not built in one day’. Van iets groots en sterks kan je niet verwachten dat het in één dag, week of maand klaar is. En als dat wel zo is, kan je je afvragen hoe duurzaam het is, hoe lang het duurt tot het instort.
Maar dit gaat wel tegen mijn ongeduldigheid in. Het liefst zou ik gelijk resultaat zien van mijn werk. Of in ieder geval weten wat het resultaat zal zijn. Ik betrap mezelf erop dat ik veel liever bezig ben met plannen voor in de verre toekomst, dan dat ik nu actie onderneem. Er zit dan ook veel wijsheid in een aanvulling op het oude gezegde. James Clear zei: ‘Rome was not built in one day, but they were laying bricks every hour’. (‘Rome is niet in één dag gebouwd, maar ze waren wel elk uur bezig met stenen leggen’).
Ook dit project zal met kleine stapjes gaan. Maar elke steen die we leggen, is er een. Het zijn juist de dingen nú, die bepalen hoe dat resultaat zal zijn. Stenen op zichzelf zijn niet bijzonder. Het is moeilijk om naar een steen te kijken en de stad voor je te zien. Maar ze zijn wel cruciaal. Elke steen is een stukje investering. Een nieuwe hamer. Een ochtend verven. Een plan schrijven. Een mes slijpen.
Ik weet niet hoe de stad er precies uit gaat zien. Ik weet wel dat ik, in de twee maanden die ik hier nog ben, het resultaat ook niet te zien krijg. Maar ik weet ook dat ik mijn uiterste best ga doen om sterke fundamenten te leggen. En gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen, want er zijn heel veel teamleden, niet-teamleden en bedrijven die mij helpen met een ‘steentje bijdragen’!