Blog Bodegraven-Zeist

Het Engelse klasje – Marjolein

Het duurde even, maar hier is eindelijk een blog over het klasje waaraan ik al bijna twee maanden elke woensdag Engelse bijles geef. Het klasje is onderdeel van het School support program, waarbij kinderen bijvoorbeeld schoolmaterialen en uniformen krijgen en waarbij nu dus ook Engelse bijles wordt aangeboden. Er zijn nu twee klasjes, op woensdagochtend en woensdagmiddag.
Tijdens de eerste les schreven de kinderen op wat ze wilden worden: onder andere ‘enginer’, ‘syentist’ en ‘doktore’. Het klonk erg ambitieus, zeker toen ik merkte dat het Engelse niveau van de meeste kinderen best heel laag is. Maar daar staat tegenover dat ze ontzettend gemotiveerd zijn, nagenoeg altijd meedoen met de les en een heleboel leren. Eén kind vertelde zelfs dat ze thuis het huiswerk van het Engelse klasje altijd meteen deed, maar het huiswerk van haar basisschool soms vergat te doen.. Dat is dan ook weer niet de bedoeling, maar de motivatie is in ieder geval heel groot!
Ik vind het erg leuk om de lessen voor te bereiden. Ik merkte dat de teksten die we tijdens de eerste lessen lazen, wat te moeilijk waren en dat de kinderen het niet durfden te zeggen als ze de vertaling van een woord niet wisten. Nu vraag ik na elke zin om ze de Engelse woorden te laten opschrijven die ze nog niet kennen en legt Medhin de Amhaarse vertaling uit. Medhin is de tolk tijdens de lessen, en ik vind het fijn om te zien dat hij ook steeds meer de teacher wordt. Wanneer ik terug naar Nederland ga, zal hij verantwoordelijk zijn voor het Engelse klasje.
Naast dat ik de lessen nu voorbereid en geef, train ik daarom ook Medhin om dit te doen. Ik leg bijvoorbeeld uit op welke manier ik een les opbouw, waarom ik voor elk onderdeel kies en waar ik op let. We bespreken waar we de focus op leggen, omdat bijvoorbeeld grammatica en spelling wel heel belangrijk zijn, maar het is belangrijker om de kinderen een beetje Engelse vocabulaire mee te geven. Vanaf een bepaalde klas op de basisschool worden hier namelijk alle lessen in het Engels gegeven. Wanneer je dan maar een paar woorden Engels kunt verstaan, worden de andere vakken opeens ook erg lastig.
Het is heel mooi om de vooruitgang in deze paar weken al te zien. Bij het herhalen van dingen uit andere lessen, merk ik dat ze er echt wat van opgestoken hebben. Ik had hiervoor nog nooit lesgegeven of een lessenplan gemaakt, en het voelde voor mij ook best hoog gegrepen om opeens verantwoordelijk te zijn voor het Engelse klasje. Maar ik ben erg blij dat dit me toevertrouwd werd en ik vind het heel fijn om op deze manier nuttig te zijn hier!