Isolatiecentrum in Ethiopië

Afgelopen weken waren erg onrustig maar inmiddels is de rust weer iets teruggekeerd. De officiële cijfers in Ethiopië vermelden op dit moment een totaal van 21 coronapatiënten, maar experts vermoeden dat dit cijfer inmiddels al vele malen hoger ligt.
Gerdine werd ziek, hoestte veel en kreeg het benauwd. Ook Jafeth begon hoesten en had koorts. Toen ook ons hulpje en haar zoontje koorts kregen en last hadden van benauwdheid gingen er alarmbellen rinkelen. Wat als het corona is? Hebben we dan de gehandicapte kindjes en de naailes-vrouwen al aangestoken? Veel onzekerheid! Na contact met iemand van de WHO hebben we besloten voor de zekerheid te laten testen. Vervolgens begon een heel proces in de bureaucratiewereld van Ethiopië. We kwamen terecht in een isolatiecentrum dat verre van schoon en prettig was. We werden behandeld als een voorwerp wat dodelijk was en er heerste enorm veel angst en onzekerheid, wat ook heel begrijpelijk is. Veel dingen waren onduidelijk waardoor er mensen al een kleine twee weken in het centrum zaten ondanks een negatieve uitslag. Niemand durfde een beslissing te nemen. Daarom was het een extra groot wonder dat wij uiteindelijk na 5 dagen naar huis mochten! De uitslag is waarschijnlijk negatief, maar dit is niet zeker want er zijn fouten gemaakt in de uitslagen. De testen waren maar voor tachtig procent betrouwbaar. We zijn inmiddels gelukkig al goed opgeknapt en als het geen corona was dan was het in ieder geval een flinke griep.

De kinderen zijn thuis. Van school kregen ze nog wat huiswerk mee en we zijn dankbaar met een stuk speelruimte rond ons huis waardoor ze hun energie wat kwijt kunnen.

Verder worden er steeds meer maatregelen getroffen om de verspreiding van Corona tegen te houden. Er gaan veel bedrijven dicht, maar het zorgelijke is dat er nu veel mensen ontslagen zijn. De bedrijven hebben geen mogelijkheid om zonder inkomsten hun personeel te kunnen blijven uitbetalen. Zo ook de scholen. Ouders betalen geen schoolgeld als hun kinderen niet naar school gaan. Ook dagarbeiders hebben geen werk meer wat voor heel schrijnende situaties zorgt in de steden. Hamsteren zit er voor de meeste Ethiopiërs niet bij: ze hebben geen persoonlijke buffer om de inkopen te betalen.
We gaan er vanuit dat het land niet alleen door het virus zelf maar vooral economisch heel hard getroffen gaat worden. Bidden jullie alsjeblieft mee voor de Ethiopiërs?

Pim en Gerdine Marijs

Een gedachte over “Isolatiecentrum in Ethiopië

  1. Vanuit ´s Gravenpolder leven we met jullie mee, het raakt iedereen he? Fijn fat jullie weer genezen zijn. Als we de krant leze, hoeveel doden en hoe het in de ziekenhuizen is. Het medisch personeel werkt hier met gevaar voor eigen leven en velen zijn er al overleden. Wat een sprake gaat hiervan uit. Andrina en onze schoonzoon Daan werken ook in het ziekenhuis en is wel spannend, maar onze tijden zijn in Zijn hand. Nog van harte gecondoleerd met het verlies van opa de Pater. Gods zegen toegewenst hoor.

Reacties zijn gesloten.