Blog Bodegraven-Zeist

Niet altijd geld voor luiers – Petra

Je kind kan een dag niet naar de dagopvang omdat je geen luier hebt om aan te doen. Dat kan je je in Nederland toch niet voorstellen! Maar hier in Ethiopië gebeurd dat wel.

Zo gebeurd het bij Yordanus van het klasje wel eens. Dan is ze er op een dag niet en als ik vraag waarom ze er niet is dan hoor je dat haar moeder geen luier voor haar had dus dat ze daarom niet kon komen. De moeder van Yordanus is sinds een paar maanden weduwe en heeft 5 kinderen in de leeftijd van een paar maanden tot 14 jaar. Ze komt aan geld door injera te bakken en te verkopen en soms verkoopt ze groente op de markt.

Van iemand uit de kerk hadden we wasbare luiers gekregen. En zo zijn we afgelopen vrijdag daarmee naar Yordanus thuis gegaan om die te brengen. Ze wonen op een compound waar 3 kleine huisjes staan waar 3 gezinnen wonen en er is 1 gezamelijke kookruimte. Het huisje bestond uit 2 kleine ruimtes 1 om in te leven en 1 om in te slapen.

Het is heftig om te zien hoe mensen hier zo leven in zulke kleine huisjes in arme situaties. Maar het is mooi om te horen en te zien dat ze zoveel vertrouwen op God hebben. Ze leven zoveel afhankelijker. Want ja zoals ik al zei zo’n situatie zal je in Nederland vast niet zo snel hebben, dus dan kan je soms denken dat je wel zonder God kan leven. Want er zijn zeg maar zoveel middelen beschikbaar zonder dat je ervoor zou hoeven te bidden. En dan ga je als je zulke situaties hier ziet je ook wel schamen voor je eigen gebedsleven en vertrouwen op God. Want we hebben toch allemaal Zijn hulp nodig in alle dingen!