Dagopvang voor gehandicapte kinderen

In september 2019 zijn wij van start gegaan met een klasje voor gehandicapte kinderen. Vier ochtenden in de week komen er kinderen het inloophuis in Dukem om les te krijgen. Deze kinderen komen uit arme gezinnen en hebben te weinig mogelijkheden om het reguliere onderwijs te volgen.

0

Achtergrond

Dat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in Ethiopië een onzeker bestaan hebben, is een understatement. In een cultuur waar slecht nieuws niet wordt verteld, en waar leefomstandigheden moeilijk zijn, vallen mensen met een beperking vaak tussen wal en schip.

Kinderen die geboren worden met een beperking hebben een veilige, stabiele thuisbasis nodig. Omdat die in slechts sporadische gevallen geboden kan worden vanwege de finaciële situatie, voelen ouders de zorg voor deze kinderen dubbel zwaar. Een gehandicapt kind betekent niet alleen een eter meer maar ook extra zorg, en daarom is er voor de moeder geen enkele mogelijkheid om te werken. Daarnaast is er de schaamte van de ouders, waardoor kinderen vaak binnenshuis of zelfs verstopt gehouden worden.

Helaas horen wij vanuit rurale gebieden nog al eens dat kinderen met een beperking te vondeling worden gelegd. Dat dat voor de ouders een traumatische ervaring moet zijn is zeker, maar de ouders worden in de hoge nood tot het uiterste gedreven. Gehandicaptenzorg in de vorm zoals wij deze willen aanbieden is er in Ethiopië niet.

De achtergrond van de kinderen is verschillend en daar wordt het programma op aangepast. In de komende periode willen we samen met de onderwijzer en assistente de kinderen individueel observeren en kijken naar hun mogelijkheden en mogelijke leerdoelen.

Sommige kinderen kunnen leren schrijven en rekenen en anderen beginnen bij het leren van de kleuren en tekenen binnen de lijntjes. Wij hebben dagelijks te maken met het Syndroom van Down, ADD, epileptische aanvallen, autisme, allemaal gecombineerd met een laag IQ. De meesten kunnen niet of nauwelijks praten. Soms zitten onze kinderen in een rolstoel. 

Activiteiten

Doordat wij een Ethiopische onderwijzer en een assistente in dienst hebben, hebben de kinderen een afwisselend, maar gestructureerd programma waarin ze dagelijks nieuwe dingen leren. Het niveau van de kinderen is verschillend en daar wordt het programma op aangepast. In de komende periode willen we samen met de onderwijzer en assistente de kinderen individueel observeren en kijken naar hun mogelijkheden en mogelijke leerdoelen.

De kinderen wonen verspreid in de omgeving en komen met een busje naar school. Ze worden opgehaald op een afgesproken punt. Om 9 uur ’s ochtends komen ze enthousiast de compound op rennen. De kinderen zijn ontzettend blij met hun nieuwe lokaal, het speelgoed en de buitenspeelplaats. Het is prachtig om die stralende kinderhoofdjes te zien en wat verlangen we ernaar om ze iets bij te brengen, maar om tegelijk ook iets te kunnen vertellen over de Bijbel! De meeste kinderen zijn christelijk (orthodox of protestant), maar ook mogen we het evangelie doorgeven aan moslim-kinderen!

We bidden en wensen dat dit project een verschil mag maken voor deze (en wellicht meer) kinderen in de toekomst. Dat er voor hen een nieuwe wereld (Addis Alem) opengaat, een wereld waarin ze dingen kunnen leren, ze geaccepteerd worden zoals ze zijn en een wereld waarin ze mogen horen over de échte Nieuwe Wereld!

Resultaat

In 2022 hebben we het verschil kunnen maken in gezinnen!

12 kinderen
4 dagen/week
3 begeleiders
Eigen faciliteiten

Plan

De komende jaren leggen we ons toe op het continueren van de zorg, het uitbreiden van de groep, en het uitbreiden van de faciliteiten. Ook professionaliseren we het team doordat we stagiairs van het Hoornbeeck College ontvangen, die onder andere helpen bij het ontwikkelen van materialen, kennisoverdracht en het aanleren van praktische vaardigheden.

20 kinderen/jaar
4 dagen/week
Getrainde begeleiders
Eigen haal-brengdienst
€1.450 per jaar

Partners

Steun dit project!

TotaalGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.