Preventie corona

De scholen zijn al ruim twee weken geleden gesloten. Die dag hebben we de keuze gemaakt de dagopvang voor de gehandicapte kinderen ook te sluiten. De kinderen zijn kwetsbaar en hebben een zwakke gezondheid. Het is hen ook moeilijk uit te leggen dat ze elkaar niet mogen knuffelen en geen speelgoed in de mond kunnen stoppen enzovoorts. Daarom is het beter dat ze bij hun eigen families blijven gedurende deze coronasituatie. Hoe moeilijk het ook is voor de ouders en familie, de zorg is voor hen behoorlijk zwaar. De zorg vanuit Addis Alem gaat wel door. Medhin belt de families om de dag op om te informeren naar hun gezondheid en hoe het met hen gaat. Deze week maken Medhin en Birtukan voor elk kind een set met kleurplaten en werkbladen klaar inclusief een pakje kleurpotloden en een aantal foto’s van het klasje en de andere kinderen om elkaar niet te vergeten. Bidden jullie mee dat deze kinderen gezond mogen blijven en dat we hen na de coronasituatie hier allemaal weer mogen terugzien?
De dag na het sluiten van de dagopvang nodigden we alle ouders uit. Ze kregen les over het coronavirus, de verschijnselen en wanneer de arts te bellen. Verder kregen ze les over hygiëne en legden we uit waarop te letten bij hun kinderen. We kochten extra flessen vitaminen siroop voor de kinderen om hun weerstand op te bouwen en anti-bacteriële zepen. Deze spullen deelden we uit aan de ouders.
Allen ontvingen een aantal papieren met hygiënevoorschriften en beschrijving van symptoomherkenning van corona mee. Deze documenten ontdekten we op internet, in het Amhaars en Oromo. We vonden het bijzonder dat er zo snel zulk materiaal beschikbaar was! Bij het printen van de papieren vroegen er al veel mensen om een papier, wat ons op het idee bracht om meerdere papieren te printen en uit te delen. Inmiddels wordt er vanuit de overheid ook veel gedaan. Zoals is er een ingesproken bericht wat je hoort voordat je iemand belt en ontvangen we regelmatig tekstberichten. Toch een voordeel dat de telecom in handen is van de overheid!
We hebben meer financiën nodig om antibacteriële zepen uit te kunnen delen en extra flyers te kunnen printen. Wilt u meehelpen om meer preventie te kunnen geven in Ethiopië?
Pim en Gerdine Marijs