Schrijnende situaties

Vandaag heb ik weer twee bezoekjes mogen brengen. Eén vrouw die ik bezocht is moeder van drie kindjes. Door de coronacrisis heeft ze geen inkomen. Hopeloos vanwege tekort aan geld om de huur van haar huis (lees: lemen hokje) te kunnen betalen, besloot ze de twee jongste kinderen af te staan voor lokale adoptie. Haar baby’tje lag afgelopen weekend in het ziekenhuis, de kindjes zijn mager en zwak. Vanaf deze week ontvangt dit gezin een tweewekelijks voedselpakket. Daarnaast ontvangt de moeder tijdelijk de huishuur (€25,- per maand) en melk voor haar baby. Ik bracht hen vandaag wat kleertjes, knuffels en wasbare luiers.

Ook ging ik langs bij een meisje van twintig jaar oud. Ze is zwanger geworden en haar vriend wil er niet van weten. Nu blijkt tijdens haar zwangerschap ook nog eens dat ze HIV positief is. Het meisje is erachter gekomen dat vriendlief al vier jaar wist dat hij HIV positief is, maar hij heeft nooit iets heeft gezegd. De aanstaande moeder heeft een onderkomen gekregen van een organisatie die advies en begeleiding geeft op het gebied van hiv/aids. Verder is ze afhankelijk van voedsel dat mensen haar brengen. Soms heeft ze dagen niets te eten in huis. Tijdens mijn bezoek liet ik wat dekens, kleertjes en wasbare luiers en natuurlijk een zachte knuffel achter. Ook op dit adres zullen de voedselpakketten op hun plek zijn.

De komende maanden hopen we deze vrouwen met de genoemde middelen te ondersteunen. Vervolgens kijken we of we hen kunnen trainen in handwerk. De verkoop van de gemaakte producten levert hen dan een verdienste op waarmee ze in hun onderhoud kunnen voorzien.

Gerdine Marijs
28 april 2020