Tigist Mangeshu

Het was een ramp. Toen de Ethiopische overheid besloot dat er vanwege de coronacrisis tijdelijk geen lokaal alcohol meer verkocht mocht worden, raakte Tigist in paniek. Als onderneemster kookte en verkocht de 25-jarige brouwgerst aan lokale bierbrouwers, een handel waarmee ze genoeg geld verdiende om haar twee kinderen te kunnen voeden. Ineens was dat dus over; en geen werk betekende geen inkomsten. “Om toch wat geld te kunnen verdienen, besloot ik kleren te gaan wassen,” vertelt Tigist. “Helaas wil op dit moment niemand mensen in het huis laten en viel mijn plan in duigen. Ik was hopeloos en erg teleurgesteld. Hoe moest ik nu mijn kinderen nog voeden? In blinde paniek liep ik met hen naar de politie; ik kon niet meer voor hen zorgen. De politie weigerde mijn kinderen echter aan te nemen. ‘Hoe zouden we dat kunnen doen?’ vroegen ze.”

Tigist is een van de vele vrouwen die door corona zonder werk zijn komen te zitten. Elke twee weken ondersteunt stichting Addis Alem honderden gezinnen die op het randje van de afgrond proberen te overleven. Spaargeld hebben deze mensen niet en nu ze geen geld meer hebben, worden ze vaak ook nog hun huis uitgezet. Voor veel vrouwen is het leven extra zwaar omdat ze, net als Tigist, door hun man verlaten werden en in hun eentje een aantal kinderen moeten zien te voeden.

Eindelijk weer hoop
Tigist, die via via van de noodhulpactie van Addis Alem gehoord had, liep van haar kleine huisje op het platteland naar Dukem, om met een laatste restje hoop op de poort van de stichting te kloppen. “Omdat er zoveel vraag naar eten was, kwam ik op een wachtlijst terecht. Gelukkig duurde dat niet lang. Toen ik een bericht kreeg dat ik steun zou krijgen, was ik in shock. Eindelijk had ik weer wat hoop!”
Nu Tigist elke twee weken een voedselpakket krijgt, kan ze opgelucht ademhalen. “Ik hoop dat ik binnenkort weer werk vind, zodat ik mijn kinderen kan blijven voeden. Ik hoop op een goede toekomst, met hen en met God.”

De vrouw op de foto is niet Tigist.

Het noodhulpprogramma duurde zes maanden. Hoe de hulp nu verder gaat kunt u lezen in het nieuwsbericht ‘Het corona noodproject’.