Blog Bodegraven-Zeist

Training in Bulbula – Marjolein

Ondertussen hebben we weer een heleboel gedaan! Een poosje geleden gingen we bijvoorbeeld mee met een training voor kerk- en zondagsschoolleiders in en rond Bulbula. Dit dorpje ligt bij het Langano-meer, een paar uur rijden vanaf Dukem en Debre Zeyt. Hannah en ik (Marjolein) mochten de training voor de zondagsschoolleiders geven, wat erg mooi was om te doen! We vertelden waarom het belangrijk is om kinderen Bijbels onderwijs te geven, waar je op kunt letten bij de communicatie met kinderen en op welke manier je dan een Bijbelverhaal kunt vertellen.
Tijdens de training stelden we vragen aan de zondagsschoolleiders en lieten we ze opdrachtjes doen. Het bleek dat ze dit helemaal niet gewend waren, normaal wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van interactie wanneer iemand lesgeeft aan een groep. Hopelijk beviel deze manier van leren hen en zullen ze er bij de zondagsschool ook gebruik van maken! Iets waar wij juist aan moesten wennen, was de manier van bidden die de protestantse christenen hier gebruiken. Soms is er iemand die het gebed leidt, soms bidt iedereen hardop door elkaar, en emotie en lichaamshouding zijn erg belangrijk. Het is mooi om te zien op hoeveel verschillende manieren God in allerlei culturen aanbeden kan worden!
Dat weekend bleven we bij het Langano-meer, waar we genoten van alle tropische vogels, van de Meskel-bloemetjes en acaciaboompjes, van het bruinrode water van het meer en van een kampvuur met geroosterde maïskolven. Ondanks de afwezigheid van stromend water en een gestolen mobiel (die gelukkig uiteindelijk weer terecht kwam) hebben we een heel gezellig en mooi weekend gehad!