Blog Bodegraven-Zeist

Wereld Gehandicapten Dag ‘You are special!’ – Petra

Vandaag (3 december) is het ‘Wereld Gehandicapten Dag’. Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrecht en gelijke kanse voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Voor het gehandicaptenproject hadden we de ouders uitgenodigd om deze speciale dag met hun ook te vieren. Iedereen is verwend met lekker drinken en cake. De ouders hebben een mooi geknutseld cadeau van de kinderen gekregen en de kinderen kregen een mooi kleurboek.

Op deze dag wilde we graag een mooie boodschap meegeven. Ik heb daarom het verhaal ‘You are special’ voorgelezen. Een verhaal bij sommige misschien bekend. Het gaat erover dat we allemaal bijzonder en uniek gemaakt zijn door God en dat we niet moeten kijken naar hoe andere mensen over ons denken, maar dat we bijzonder zijn in Gods ogen omdat Hij ons heeft gemaakt en Hij maakt geen fouten!

Na het verhaal heeft Medhin nog wat video’s laten zien over gehandicapten over de hele wereld en down syndroom. Hierna vertelde twee moeders die beide een kind met down hebben over hun ervaring. Zo vertelde de moeder van Ayalkebet dat ze weggegaan is bij haar man met haar dochter en wel een jaar lang bij een kerk kwam voor allerlei soorten ‘rituelen’ met heilig water om genezing te krijgen voor haar dochtertje. En dat ze pas een jaar geleden hoorde dat haar dochter downsyndroom heeft. De moeder van Jozef vertelde dat hij als baby gevallen was en een bot in zijn schouder had gebroken en dat ze dus dacht dat zijn beperking daardoor kwam. In de video vandaag werd verteld dat kinderen met down syndroom een extra chromosoom hebben waardoor ze hun beperking hebben en dat dus in die persoon zit. En dit was dus totaal nieuw voor de ouders. Ze zien een beperking hier nog veel als straf van God of als een ziekte die weer over zou kunnen gaan. Gehandicapten worden hier nog niet volledig geaccepteerd door de omgeving.

Het maakte mijzelf emotioneel want je ziet nu hoe anders er word gedacht in de wereld. En dat de mensen het hier zo lastig hebben om te leven met een beperking en te zorgen voor een kind met een beperking. Als ik naar de kinderen hier kan dan zie ik prachtige, unieke en speciale kinderen waar ik van kan genieten en blij van wordt!

Ik hoop dat de ouders van deze dag hebben geleerd en dat ze vooral één ding onthouden. ‘You are special because I made you, and I don’t make mistakes!’ (Jij bent bijzonder omdat Ik je heb gemaakt. En Ik maak geen fouten.)