Zorgelijke situatie in Ethiopië

Ethiopië is in de laatste tijd weer veel in het nieuws en helaas niet met goede berichten. De oorlog breidt verder uit en er vallen dagelijks veel doden in de gevechten. Er gaan veel verhalen rond en het is soms lastig om erachter te komen wat waarheid is en wat niet.

De indirecte gevolgen van de oorlog worden steeds meer merkbaar. We schrokken van de voedselprijzen toen we net uit Nederland kwamen. Stel je voor dat in Nederland de prijzen van álle levensmiddelen werden verdubbeld. En dan niet alleen levensmiddelen, ook kleding, schoenen, auto’s, openbaar vervoer, gas en ga zo maar door. Waar we begin dit jaar 4 birr voor een ei betaalden, is dat nu 9 birr. Vlees is van 200 naar 450 gegaan en bloem van 25 naar 60 voor 1 kilo. Vorige week was het nog 50 maar binnen een week ging er al weer 10 birr bovenop. Elke dag zijn er dingen waarvan de prijs omhooggaat. Geïmporteerde producten verdriedubbelen soms. Deze prijsstijgingen zijn voor de meeste mensen een ware ramp. Vooral de alleenstaande moeders hebben niet meer genoeg geld om voldoende eten te kopen, er wordt honger geleden in deze gezinnetjes.

Eveneens gaat er weer een flinke golf van het coronavirus rond. Ookal overlijden er veel mensen aan corona, de oorlog en hongersnood vragen meer slachtoffers op dit moment. Kortom, een zorgelijke situatie. Een oplossing voor de ‘ongoing’ oorlog is er nog niet; de gevechten lijken zich alleen maar uit te breiden. En de economische situatie blijft verslechteren. Steeds meer mensen kloppen aan bij onze inloophuizen. Met de middelen die er zijn zoeken we in wijsheid te handelen.

Pim en Gerdine Marijs