Het verhaal van Martha

Martha (36) is een moeder van 6 kinderen. Ze is één van de cursisten van een theologiecursus die we organiseren voor NET Foundation, en leeft in de Gambella-regio in het westen van Ethiopië, tegen de grens met Zuid Soedan. Hier volgt het verhaal van hoe een arme vrouw een rijke schat kan gaan uitdelen.

Zelalem, onze trainer van Addis Alem Ministry, ontmoette Martha tijdens de afsluitingsdag van deze cursus, die werd bezocht door 80 studenten. Aan het einde van de cursus vroeg hij wat de studenten uit de cursus hebben geleerd voor zichzelf. Martha antwoordde het volgende:

“Ik kom uit Gambella, waar bijna geen enkele toegang is tot onderwijs, gezondheidszorg, en betere leefomstandigheden voor onze gezinnen. De economische omstandigheden zijn schrijnend te noemen. Ik ben lid van het team van leiders in de kerk, met name voor de zondagsschool, maar ik mis een diepgewortelde kennis van de Bijbel. Voor mij is het onmogelijk om naar school te gaan, omdat ik 6 kinderen op te voeden heb en vanwege onze armoede. Maar nu, dankzij het werk van Addis Alem en NET Foundation mocht ik studeren en werd ik gratis ondersteund, in mijn eigen taal, in mijn eigen kerk. Wie kan dat zich voorstellen? Niemand was bereid om mij les te geven, behalve Addis Alem Ministry! Ze hebben 800 kilometer afgelegd om mij meer kennis van de Bijbel te geven!

Daarna vroeg hij: “Wat vond je het mooiste deel van de hele cursus?” Waarop ze antwoordde: “Het onderdeel ‘Zorgen voor de Gods kudde’. Natuurlijk heb ik heel veel meer onderwijs gekregen uit de Bijbel, en om dat aan de zondagsschoolkinderen en vrouwengroepen door te geven vind ik het allermooist. Maar ook om er voor de mensen te zijn die gehinderd worden om het evangelie te horen, door te bemiddelen bij onenigheid in families, verslavingen en ziekte. Daarom is het juist zo mooi dat jullie ons dit leren, omdat op die momenten juist opening is om het evangelie bij de mensen te brengen.”

Vaak is het ontroerend om te zien hoe door laagdrempelige oefeningen, met eenvoudige Bijbelverhalen, mensen blij worden, en gemotiveerd raken om het Woord door te geven. En inderdaad, soms is het 800 kilometer rijden. Maar deze verhalen maken dat méér dan waard!

Lees op onze kerkenwerk-pagina meer over onze cursussen. Wilt u ons werk financieel steunen? Dat zouden we fantastisch vinden!