Dagum

Dagum, ongeveer 20 jaar oud, heeft net als andere jongeren zo zijn dromen en ambities. Echter, hij is voor het leven getekend: als kind van 8 jaar is hij bij een brand in het vuur terechtgekomen. Zijn beide voeten waren ernstig verbrand en verminkt. Hij is destijds meerdere malen geopereerd. Zo heeft hij teenamputaties en huidtransplantaties gehad. Nu hij is gegroeid wordt de huid op zijn voeten steeds dunner, hij kan geen normale schoenen aan want dan barst de huid open. Met drie paar sokken en badslippers gaat het net goed, al kan hij niet op ongelijke grond lopen want dat is erg pijnlijk en veroorzaakt wonden op zijn voeten en hielen. En zie dat maar eens vol te houden in Ethiopië waar alleen de grote hoofdwegen geasfalteerd zijn. Alle andere wegen zijn onverhard. Zo ook het schoolterrein. Afgelopen jaar moest Dagum hierdoor stoppen met school. Als Addis Alem hebben we besloten hem te helpen zodat hij de mogelijkheid heeft een vak te leren om straks in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Daar zijn interesse uitging naar computers en het onderhoud daarvan volgt hij inmiddels met heel veel plezier een computercursus van zes maanden!
Afgelopen maand werd Dagum echter heel ziek. Hij lag een week lag in het overheidsziekenhuis aan zuurstof, zonder dat iemand wist wat hij had. Het leek er op dat zijn hart niet goed functioneerde. We hebben hem meegenomen naar Addis voor volledige onderzoeken. Deze bleken gelukkig allemaal goed te zijn. Wat heel bijzonder was is dat ik, Gerdine, inmiddels contact had opgenomen met een buitenlandse chirurg in Addis die een brandwondencentrum heeft in het ziekenhuis waar we Dagum voor zijn onderzoeken mee naartoe namen. Hij mocht gelijk bij deze arts langskomen en de arts herkende Dagum! Hij had 12 jaar geleden de huidtransplantaties gedaan! De arts onderzocht hem en zei dat Dagum al veel eerder voor een aantal operaties had moeten komen. Helaas heeft de familie daar geen geld voor. De arts legde uit dat een tweetal operaties zeer urgent was voor Dagum. Hij kon al dezelfde week geholpen worden: twee operaties en vier weken in het ziekenhuis, 40.000,- birr (1100,- euro). Met de operatie kan de chirurg extra huid bij de hiel plaatsen, waardoor hij zonder pijn kan lopen. Ook zal er extra huid rond de voeten komen waardoor er minder spanning op de huid staat. Toen kwam echter de hele coronasituatie ertussen en hebben we besloten de operatie uit te stellen. Dagum zou in dit geval te kwetsbaar zijn en het ziekenhuis is binnen niet al te lange tijd hard nodig voor ernstig zieke coronapatiënten. We zijn dankbaar voor de contacten en de hoop die Dagum kreeg! Wat zou het bijzonder zijn als hij geholpen kan worden en uiteindelijk zonder pijn kan lopen en misschien zelfs weer naar school kan gaan!
Zodra de coronasituatie wat tot bedaren is gekomen zal Dagum geopereerd worden.
Wilt u alvast meehelpen geld te verzamelen voor Dagums operatie? Deel het bericht met vrienden en familie en maak uw gift over naar Addis Alem onder vermelding van ‘Operatie Dagum’.
Pim en Gerdine Marijs