Naailes

Begin maart zijn we begonnen met naailes! De twee eerste deelneemsters zijn Tadelu en Rahel. Rahel is gehandicapt aan beide benen. Met behulp van een beugel en twee krukken kan ze zich redelijk uit de voeten maken. Ze heeft een dochtertje van twee jaar oud. Haar man, die alcoholverslaafd is, heeft haar in de steek gelaten. Rahel kwam in ons noodhulpprogramma terecht maar wil graag iets doen om in haar eigen onderhoud te voorzien.
Tadelu heeft hartfalen en epilepsie. Met kleren wassen en eten koken voor andere gezinnen zorgt ze voor haar inkomen. Door haar zwakke gezondheid is ze echter snel moe, ze heeft weinig kracht. De medicijnen die Tadelu nodig heeft zijn voor haar te duur om te betalen. Vanuit het noodhulpprogramma van Addis Alem worden de benodigde medicijnen bekostigd. Tadelu woont samen met haar zoontje. Hij is 3 jaar oud. Haar mag is weggelopen, de situatie ontvlucht.
Beide dames zijn enorm blij met de kans die ze krijgen om te leren naaien! Uit Nederland kwam er een groep vrijwilligers helpen op de internationale school hier in Debre Zeyt. Vier vrouwen boden aan om te helpen met het geven van naailes! Dat was ontzettend fijn.
De vrouwen hebben een dag naailes gehad, Rahel en Tadelu genoten! Een stralende Rahel zei: ‘Ik dacht dat het me nooit zou gaan lukken, ik dacht dat het pedaal heel zwaar zou zijn en ik het niet kon bedienen met mijn voet. Maar het valt mee en ik kan het!’ Ook Tadelu heeft het naar haar zin.
Jammer genoeg kwam ook hier de coronasituatie tussen. De Nederlandse vrijwilligers vlogen eerder naar huis dan gepland, en de vrouwen bleven vooralsnog uit veiligheid thuis. Inmiddels zijn we voorzichtig weer begonnen.
Pim en Gerdine Marijs