Hamditu

Wat een dapper meisje is dit! Hamditu werd geboren met een lichamelijke beperking, ze had twee extra beentjes bij haar heup. Hierdoor was ze nog nooit buiten geweest vanwege schaamte. Lichamelijke afwijkingen worden namelijk hier gezien als een vloek en straf voor de familie dus men verbergt kinderen met een lichamelijke beperking.

Hamditu’s moeder is op een verdrietige manier gestorven toen Hamditu nog maar 1 jaar was en haar vader is vlak na haar geboorte al weggelopen bij het zien van zijn gehandicapte dochtertje. Ze groeide op bij haar oma en woont in het Shalla gebied waar wij als Addis Alem werken met noodhulp en kerkenwerk. Via de mensen daar werd ze naar ons gebracht met de vraag of we wat voor haar konden doen, ze is inmiddels acht jaar.

Bevriende artsen die mee waren naar Shalla boden aan dat ze geopereerd kon worden bij het ziekenhuis in Addis waar zij werken. Wat was het spannend voor Hamditu en haar oma! Ze kwamen met ons mee naar Debre Zeyt en werd opgenomen in het ziekenhuis voor de operatie, die uiteindelijk 5 uur lang duurde en erg gecompliceerd was. Gerdine bleef die nacht en dag bij de oma in het ziekenhuis om haar bij te staan, ze was ontzettend bang en ze vond het erg fijn dat we bij haar waren.

We werden omringd door gebed vanuit zowel Ethiopie als Nederland en God hielp de artsen en spaarde haar leven. De operatie slaagde, ze kreeg na de operatie hersenvliesontsteking maar knapte ook daar weer van op. Na een herstelperiode van een aantal weken kon ze weer met haar oma naar huis! De twee extra beentjes zijn weg, dus ze kan weer gewone kleren aan en hoeft zich ook niet meer te schamen voor andere mensen. Haar twee benen zijn zo slap dat ze nooit zal kunnen lopen, dus zal ze afhankelijk blijven van een rolstoel.

Met een spontane verkoopactie, van iemand die tijdens haar bezoek hier Hamditu ontmoette, werd er het prachtige bedrag van EUR 350,- opgehaald om een rolstoel te kunnen kopen voor Hamditu. We zijn op dit moment bezig met een goede rolstoel te vinden voor haar.