Een succesvolle dag op de Artisans’ bazaar

Na een jaar van uitstellen vanwege corona kreeg de Artisansgroep (groep van ontwerpers en ambachtslieden) groen licht om hun halfjaarlijkse bazaar te organiseren. Via een Ethiopische vriendin kwam ik in contact met één van de organisatoren. We kregen een plekje op de bazaar om de producten die binnen onze handwerkgroepen worden gemaakt, te verkopen. Ook ontvingen we goedkeuring om een aantal vrouwen uit te nodigen zelf op de bazaar te komen kijken en inspiratie op te doen. De bazaar zou op zaterdag en zondag zijn, men was verbaasd dat wij de keuze maakten alleen op zaterdag te verkopen. Uiteindelijk kregen we zonder het te vragen korting en hoefden we niet de volledige prijs voor twee dagen te betalen.

De dag verliep ontzettend goed. Twee Nederlandse vriendinnen hielpen met het inrichten van de stand. Ook enkele teamleden waren meegekomen. Voor de eerste keer brachten we onze producten hier in Ethiopië bij de ‘elite’ op de markt, spannend!

De vrouwen van de handwerkgroepen werden rondgeleid door ons teamlid Messie, hun begeleidster. Ze keken hun ogen uit en hun gezichten straalden van trots toen ze hun handgemaakte producten daar te koop zagen, concurrerend met andere hoogwaardige producten. Bijzonder genoeg stonden er de hele dag door kopers bij onze kraam, het was zo druk dat we amper tijd hadden om een hapje te eten.

Deze dag gaf ons allen veel motivatie om door te gaan met de handwerkgroepen. De meeste vrouwen binnen het handwerkproject ontvingen eerder noodhulp om huishuur of eten te betalen. Nu genereren zij hun eigen inkomen door het maken van deze producten, hoe mooi is dat?

Gerdine Marijs