Meseret, een jonge moeder

Tijdens de coronacrisis klopte Meseret bij ons inloophuis aan. Ze was huis aan huis aan het bedelen voor wat kleren en eten. Gelijk vielen mij haar dikke buik, magere vermoeide gezicht en wanhopige ogen op. Ik vroeg haar even binnen te komen. We raakten aan de praat en ze vertelde haar situatie.

Een jaar geleden kwam Meseret van het platteland om hier in de stad te werken in de Chinese kledingindustrie. Het salaris is te laag om een huisje te huren en voldoende levensmiddelen te kopen. Laat staan om nog geld naar familie op het platteland te kunnen sturen, wat de familie wel verwacht. Zo kwam het dat ze met een aantal andere jongeren een huisje huurde. Het was krap en rumoerig, dus toen ze een jongen leerde kennen die haar voorstelde om samen te gaan wonen en dan de huur voor haar te betalen nam ze haar kans en verhuisde. Toen na een aantal maanden bleek dat ze zwanger was, zei de jongen nergens vanaf te weten. Hij is er op een dag met huisraad en kleding vandoor gegaan, de zwangere Meseret wanhopig achterlatend. Ten einde raad probeerde Meseret zelf abortus te plegen door grote hoeveelheden medicijnen te nemen, ergens vanaf te vallen en meer dergelijke pogingen. Uiteindelijk accepteerde ze situatie en mocht ze bij een vriendin inwonen.

Met dat ik haar sprak was ze zeven maanden zwanger, maar nog niet een keer voor controle of een echo bij een dokter geweest. Misschien maar goed ook, anders was de kans groot dat ze haar alsnog een abortus hadden voorgesteld. Ik stuurde haar door naar Maranatha Denbi Clinic met voldoende financiën. Verder spraken we af dat ze de komende periode van ons maandelijkse financiële steun gaat krijgen om te kunnen overleven en aansterken voor de bevalling.

Een aantal weken geleden werd er een prachtig klein jongentje geboren! Met moeder Meseret gaat het goed en haar kindje is gezond. Toen we moeder en kind naar huis brachten namen we gelijk een matras, kussen en beddenlakens mee die Birtukan, een van onze medewerksters, had gekocht op de markt. Zij had gezien dat Meseret op een paar oude zakken lag toen ze haar ophaalde om naar het ziekenhuis te brengen. Ook konden we haar kleding en een deken voor de baby geven.

We hopen dat haar kindje goed mag groeien en we werken ernaartoe dat Meseret weer zelfstandig kan worden zodra ze is aangesterkt en de baby goed gegroeid is. Gelukkig heeft ze fijne buren die goed voor haar zorgen, wat erg belangrijk is.

Gerdine Marijs

Meserets baby, 40 dagen oud.