Onkruid eten om te overleven

Voor ons niet voor te stellen, in Shalla realiteit: onkruid eten om te overleven. Het gebied een uur van de stad Sashemene vandaan, wordt telkens geteisterd door droogtes. Hierdoor kunnen de gewassen niet groeien. De oogst die er is, is te klein om een jaarlang van te leven. Daarbij komt dat de mensen de indirecte gevolgen van de oorlog ondervinden. Omdat alle levensmiddelen zo ontzettend duur zijn geworden, is groente in de stad kopen geen optie.

Een bezoek aan Shalla schokte Pim en Zelalem. De evangelisten vertelden dat zij zijn gestopt met het bezoeken van mensen. De reden hiervan? Vanuit gastvrijheid zetten de mensen hun bezoek graag iets te eten of te drinken voor, maar de armoede onder de mensen is zo groot, dat ze niets in huis hebben. Om hen niet in verlegenheid te brengen en te voorkomen dat zij hun laatste eten weggeven, hebben de evangelisten besloten hen niet meer te bezoeken.

Getachew, de evangelist van Senbette Shalla, deelde mee dat er die week een man dood in zijn huis is aangetroffen. Zijn vrouw was weggegaan om eten te gaan zoeken. Toen zij na drie dagen terugkwam, was de man al niet meer in leven. Andere gezinnen zijn vanuit voedselgebrek overgegaan op het eten van onkruid. De mais die nog op het land staat, komt maar tot kniehoogte en zit vol rupsen. Veel oogst zal er dus niet zijn. Met de nog steeds stijgende voedselprijzen beloofd dat niet veel goeds. Voor veel gebieden niet, maar voor Shalla betekent dit een nieuwe hongersnood die alleen maar erger gaat worden de komende periode. Op dit moment zoeken we naar mogelijkheden om de kerk te ondersteunen om in dit strenge moslimgebied juist nu wat te kunnen betekenen. Bidt u mee?

Pim en Gerdine Marijs