Een belangrijke mijlpaal voor Addis Alem

Deze week (2020-08) vond er een belangrijke mijlpaal in ons leven en in het werk van Addis Alem Ethiopië plaats! Nadat we in januari uit Nederland terugkwamen met de benodigde gelegaliseerde documenten, zijn we hier het proces gestart om een NGO license te verkrijgen. (Een NGO is een ontwikkelingshulporganisatie).

Dit traject was niet makkelijk maar toch verliep alles heel voorspoedig. We hebben de verschillende stappen van het registratieproces doorlopen. Zo moest er onder andere een aankondiging in de krant komen waartegen men binnen 10 dagen bezwaren in kon dienen. De stukken uit de krant, die dienden als een bewijs, werden op het hoofdkantoor aan ons dossier toegevoegd. Afgelopen maandag verliep het bezoek aan het hoofdkantoor helaas wat moeizaam. De meneer die ons hielp wachtte duidelijk op een bedragje onder tafel, maar omdat we alles op orde hadden, was er gelukkig niets om ons op te ‘pakken’. We moesten de volgende dag maar terugkomen. Hoewel Pim nog beroerd was van een buikgriep en de remmen van de auto tussendoor nog snel gemaakt moesten worden, gingen we ook dinsdag vol vastberadenheid weer naar Addis, om het license nu eindelijk echt in ontvangst te nemen. ‘Kom morgen maar terug’, zo kregen we te horen. ‘O nee, we gaan niet weg zonder license!’ ‘De meneer die moet tekenen is er vandaag niet’, zo luidde het antwoord van de man die ons de vorige dag ook te woord had gestaan. Na navraag te hebben gedaan bij een hogere baas op de 6e verdieping bleek dat degene die moest tekenen al snel terug zou zijn. We kregen een telefoonnummer en konden na twee uur bellen om te checken of de baas er al was. Zo gezegd zo gedaan en om half drie zaten we al bij de juiste meneer in het kantoor! Er werden ons een paar scherpe vragen gesteld. Nadat we deze naar tevredenheid beantwoordden, werd dan eindelijk ons begeerde license ondertekend! Vervolgens hadden we nog een stempel nodig die we konden verkrijgen in een ander kantoortje en daarna was het dan toch echt geregeld. We konden het amper geloven!
Wat gingen er veel gedachten, herinneringen en emoties door ons heen. Wat een zegen en dankbaarheid dat we deze mijlpaal mochten behalen. En nu begint het pas… Nu mogen we echt legaal aan de slag! Spannend, maar ook heel bijzonder!

Voor een werk- en verblijfsvergunning moet er nog heel wat werk verzet worden. Zo moesten we als gezin een keer het land in en uit en zal Pim binnenkort ook nog heen en weer naar Nederland gaan, maar dat hebben we er allemaal graag er voor over: we bouwen aan meer stabiliteit voor de toekomst!

Om de toekenning van het license te vieren hebben we als team ergens wat gegeten. Tijdens dit samenzijn overhandigde Pim symbolisch een ingelijste kopie van het license aan Aster, de eerste medewerkster van Addis Alem.

Pim en Gerdine Marijs