Reizen gaat vaak niet vanzelf

Voor het werk voor Addis Alem Ministry ben ik regelmatig onderweg. Voor bezoeken aan de lokale kerken, het geven van trainingen, graduations, verspreiden van Bijbels en evaluaties van programma’s. Vaak doe ik dit met de auto, in de afgelopen jaren de oude Landcruiser. Dit heeft soms wel wat voeten in de aarde; regelmatige problemen met de startmotor, accu, remmen en vervangen van banden.

Veel dingen kan ik ondertussen wel zelf oplossen. Dit is best handig, vooral wanneer we onderweg zijn. Met een oude auto wordt je vanzelf erg creatief in het oplossen van problemen. Een compleet set gereedschaps in de auto is een must. We zorgen altijd dat we een rolletje ijzerdraad mee hebben, voor als er weer iets los rammelt. Door regelmatige lekkages met de brandstofslangen, hebben we ook altijd een reserve slang mee en kabelklemmen.

Voor we onderweg gaan voor een langere trip loop ik de auto na. Zijn alle banden nog betrouwbaar en zit er nog lucht in de reserveband. Vaak gaat er een jerrycan water mee, voor het geval dat de auto koelwater nodig heeft. Ook gaat er een kannetje olie mee, voor het geval dat…

Wanneer we onderweg zijn, komen we van alles tegen, waar we over rijden: een 6-baans tolweg, een tweebaans asphalt weg die ook gebruikt wordt door koeien, ezels, paardenkarren, tuktuks, wandelaars, schapen en geiten. Maar ook moeten we het vaak met minder goed wegdek doen, zoals erg oud asphalt (wat slechter te berijden is dan een zandweg), grindwegen en zandwegen. Voor sommige lokaties moeten we door een ondiepe rivier, die we dan eerst even moeten testen, hoe diep het is, voordat we erdoor kunnen rijden.

Een van de belangrijkste voorbereidingen voor een reis is het navragen of het gebied waar we naartoe reizen veilig genoeg is. Laatst reisden we naar een dorp in Gambella, zo’n 120 km vanaf de grote stad. In de voorgaande weken waren er onrusten geweest tussen verschillende stammen in het gebied, waardoor het wekenlang niet mogelijk was om te reizen in dit gebied. Het verkeer kwam weer voorzichtig op gang, maar reedt alleen in een convoy met politiebegeleiding. Maar we konden ook persoonlijke beveiliging meekrijgen in de auto. Zo reisden we uiteindelijk met twee zwaarbewapende militairen achterin de auto naar de lokale kerk om daar de graduation ceremonie mee te maken.

Natuurlijk reizen we veel met een specifiek doel. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet genieten van de reizen. Het land is zo veelzijdig en de natuur- en dierenpracht is adembenemend. Ook proberen we altijd producten mee te nemen die in de bepaalde gebieden groeien of worden gemaakt. Ter plekke is het het verst en kun je de lokale community steunen door de directe verkoop van hun producten. Zo neem ik, wanneer ik naar het zuiden heb gereisd, veel fruit mee, zoals ananas, mango, passievrucht en avocado.

Reizen is niet goedkoop. Vanwege inflatie hebben we regelmatig te maken met stijgende prijzen, en dat is voor brandstof zeker niet minder. Overweeg eens een donatie te geven! Dat zouden we geweldig vinden, en daarmee maakt u het bereiken van meer gebieden mogelijk!